Brownie z bobu – ciasto czekoladowe bez mąki

Brownie z bobu – ciasto czekoladowe bez mąki

Bezglutenowe ciasto czekoladowe

To nie ciasto, to czekoladowa sałatka 😉

brownie z bobu z serkiem waniliowym

Eksperymenty w piekarniku

Bardzo lubię kombinować własne przepisy, zwłaszcza jeśli w grę wchodzą babeczki lub ciasta czekoladowe. Najtrudniej mi jest stworzyć przepis, bo zapominam zapisywać co dodałam. Robię wszystko na czuja, wymyślam i kombinuje.

Postanowiłam jednak dodać do bloga dział Kulinaria i dlatego od dzisiaj, obiecuję wszystkie fajne pomysły zapisywać i dzielić się z Wami przepisami np. na bezglutenową pizzę, która świetnie udaje pszenną.

Dzisiaj pokażę Wam, jak zrobić ciasto z zielonego warzywa, a mianowicie z bobu.

Brownie z bobu bez mąki

Składniki:

  • 1 kg ugotowanego bobu
  • szczypta soli (chyba że bób gotowany w posolonej wodzie)
  • 200g ksylitolu lub 150g cukru trzcinowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (vegan: ciemne kakao + olej koko łyżka)
  • 4 jajka małe eko (vegan: 1 banan lub pół szklanki mielonego namoczonego siemienia lnianego)
  • 150g mleka (vegan: ryżowe, owsiane)
  • 100g masła (vegan: oleju kokosowego)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa lub inna ulubiona
  • opcjonalnie sezonowe owoce (śliwki/maliny)

Przepis:

  1. Miękki tłuszcz utrzeć z ksylitolem/cukrem.
  2. Dodać jajka lub zamienniki i dalej miksować.
  3. Tabliczkę czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masy.
  4. Jeśli używasz blendera lub np. jak ja – Thermomixa, wrzuć resztę składników (oprócz mleka i owoców do przybrania oczywiście) i zmiksuj na gładką masę, dodając stopniowo mleko w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe.
  5. Przełóż masę do tortownicy, wcześniej wykładając ją papierem do pieczenia lub smarując tłuszczem.
  6. Ułóż na wierzchu wybrane owoce.
  7. Piec 60 min w temperaturze 180 C. Po upieczeniu patyczek może być nadal lekko mokry. Ciasto trochę opadnie w środku.

Najlepiej smakuje w połączeniu z lodami śmietankowymi/waniliowymi, lub jak u mnie z braku lodów – z serkiem waniliowym. To taka niecodzienna wersja klasycznego połączenia smaków ciepłego ciasta czekoladowego z zimną kulką lodów, które można spotkać w każdym amerykańskim dinerze.

Veganie na pewno znajdą swoje pasujące lody 🙂

Jeśli ciasto wyda Ci się za mało słodkie, możesz je polać syropem klonowym.

Świetnie smakuje też pokruszone z serkiem lub lodami i owocami np. maliny i borówki.

brownie z bobu surowe ciasto

brownie z bobu ze śliwkami surowe

brownie z bobu ze śliwkami

Dajcie znać w komentarzu jak Wam wyszło 🙂

Podoba Ci się ten post?

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.