Bezglutenowe ciasto czekoladowe z dyni

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z dyni

Brownie z dyni

W tym roku urosła nam piękna duża dynia w szklarni na tarasie. Zrobiłam zupę krem i to ciasto. Jeszcze dużo jej zostało i zastanawiam się, czy nie piec go jeszcze raz 😉

Dynie z ogrodu

 

Ciasto czekoladowe bezglutenowe

Składniki:

  • 300g dyni obranej ze skóry i pozbawionej miąższu
  • szczypta soli
  • 80g cukru trzcinowego
  • 30g ciemnego kakao
  • 100g mąki ryżowej
  • 80g mąki kokosowej
  • 80g skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 120g mleka
  • 100g masła roztopionego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa lub cukier z prawdziwą wanilią

Przepis:

  1. Dynię zmiksować na papkę, blenderem lub jak ja, w Thermomixie.
  2. Dodać wszystkie składniki i wymieszać robotem kuchennym.
  3. Jeśli masa jest za gęsta, można dodać więcej mleka. Konsystencja powinna przypominać czekoladowy mus.
  4. Przełóżyć masę do foremki, wcześniej wykładając ją papierem do pieczenia lub smarując tłuszczem.
  5. Można posypać ciasto rodzynkami lub suszoną żurawiną i lekko ugnieść, żeby się zapadły w masie.
  6. Piec 50 min w temperaturze 180 C.

Masa na ciasto czekoladowe bezglutenowe

 

Najlepiej smakuje w połączeniu z lodami śmietankowymi/waniliowymi, lub jak u mnie z braku lodów – z serkiem waniliowym. Do tego polecam maliny, poza sezonem można rozmrozić sklepowe.

Bezglutenowe brownie

 

Kiedy po trzech dniach lekko podeschnie, świetnie smakuje też pokruszone z serkiem lub lodami i owocami np. maliny i borówki. Pomysł na deser w pucharku.

 

Dajcie znać w komentarzu jak Wam wyszło 🙂

Podoba Ci się ten post?

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.